Iedereen roept #NoHate, maar velen blijven met vragen zitten. Wat kunnen we doen tegen haatspraak die we lezen of horen? Hoe kan ik als individu iets aan haatspraak doen? Is het wel nuttig om te reageren, je kan haters toch niet overtuigen? Wat is een effectieve reactie tegen haatspraak? ...

Vier organisaties binnen de Vlaamse No Hate Speech Movement (Mediawijs, Tumult, Mediaraven en ORBIT) sloegen daarom de handen in elkaar voor het project AlterNarratief. Het doel: enkele handige tools creëren die mensen helpen om haatspraak te herkennen én handvatten aanreiken om een effectieve reactie te bieden aan haatzaaiers.

Dit resulteerde in

  • Chatbot ‘Miso’
    Een chatbot is een computerprogramma dat een conversatie simuleert. Onze chatbot ‘Miso’ daagt je via Facebook Messenger uit om goede antwoorden te bedenken op - helaas veel voorkomende - gevallen van online haatspraak. 
     
  • Een stappenplan: 5 vragen die je jezelf moet stellen voor je reageert op haat
    Het stappenplan biedt 5 keuzes die als kapstok kunnen dienen om een (re)actie tegen haatboodschappen op te bouwen. Via enkele gerichte vragen kom je zo tot een respons die effectief is én bij je past.
     
  • Een vorming
    Speciaal voor jeugdwerkers en leerkrachten werd in AlterNarratief een vorming uitgewerkt. Daarin ervaren de deelnemers wat de effecten van haatspraak zijn om vervolgens samen op zoek te gaan naar effectieve reacties. Dit moet hen in staat stellen om binnen hun eigen (klas)groep iets te doen tegen haatspraak.